onsdag 3 juni 2009

Juni-tema: Mike Leigh

Första världskriget drar ut lite på tiden, men det hindrar oss ändå inte från att presentera ett tema för juni! För första gången granskar filmklubben en regissör lite närmare: Mike Leigh. Jag kommer inte riktigt ihåg varför det blev just han och inte någon annan. För egen del tycker jag i alla fall att sättet han gör sina filmer på är väldigt fascinerande. Utifrån en given premiss studerar han in rollkaraktärerna, skådespelare för skådespelare, innan ensemblen träffas tillsammans och låter ett slutgiltigt manus får växa fram.... Kan man jobba så?!

Mike Leigh gjorde sin första film 1971 (Bleak Moments). Därefter TV- och teaterjobb i 17 år. 1988 kom High Hopes och 1993 Naked, som fick pris för bästa regi i Cannes. Hemligheter och lögner fick en Guldpalm 1996 och Vera Drake ett Guldlejon 2004.

De tre filmerna vi ska se den här gången är:
  • High Hopes (1988)

  • Naked (1993)

  • Happy-Go-Lucky (2008)
För egen del har jag f.ö. sett tre stycken Mike Leigh-filmer (Hemligheter och lögner, Topsy-Turvy och Vera Drake), så de filmerna vi valt ut flankerar dem rätt så bra kan man säga. Mike Leigh känns rätt så solid redan nu. Vi får se hur det ser ut strax efter midsommar....

1 kommentar:

  1. Beställde Naked häromdagen, den dimper nog ned i lådan imorgon. Ska bli kul att se om filmen som fick mig att få upp ögonen för Leigh.

    SvaraRadera